Obliczanie pochodnej
Konik_90: Witam! Mógłby mi ktoś rozpisać taką pochodną?
Głównie chodzi mi o mianownik bo z licznikiem dam radę
10 lut 08:50
Konik_90: Czy ' mianownika wyniesie tyle?
| | 1 | |
(√2+√3)' = |
| * (2+√3)' = |
| | 2√2+√3 | |
10 lut 09:05
Konik_90: Bardzo proszę niech ktoś zerknie
10 lut 09:20
jo:
Zauważ iż w mianowniku masz same liczby, nie ma x zatem korzystasz z podstawowego wzoru na
pochodna ax = a...:
| | 1 | | 1 | |
( |
| * 4x6−2)' = |
| * 24x5 |
| | √2+√3 | | √2+√3 | |
10 lut 09:37
Konik_90: Cholera tego nie czaje, myślałem że to jest pochodna złożona.
W mianowniku x nie ma ale mimo to mogę skorzystać z tego wzoru ax = a jak tam nie ma x?
Już się motam w tym wszystkim
10 lut 10:02
jo: Tam nawiasu nie dałam a musi być, ale to się zorientujesz...
Jeżeli w mianowniku nie ma x to nie ma potrzeby liczyć pochodnej z ilorazu chociaż powinno
wyjść to samo. Pamiętaj że liczysz pochodną po x. Czyli (liczba * x)' = (liczba).
10 lut 10:08
jo: Dobrze mówisz to jest pochodna złożona, pierwsze korzystasz ze wzoru (ax)' a następnie mnożysz
przez (4x6−2)'
10 lut 10:10
jo: Ciężko w taki sposób próbowac coś wytłumaczyć więc pytaj ile się da

może jakoś sie uda.
10 lut 10:11
jo: Mianownik to jest tylko liczba a pochodna z liczby to 0.
10 lut 10:12
Konik_90: Dobrze to teraz załapałem?
Z tego wzorku (a*f(x))' = a * f'(x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| * 4x6−2)' = |
| * (4x6−2)' = |
| * 24x5 |
| | √2+√3 | | √2+√3 | | √2+√3 | |
10 lut 10:19
Amba: bardzo dobrze
10 lut 10:19
Konik_90: Wiem wiem, że ciężko tak tłumaczyć cokolwiek ale dzięki Twojej pomocy myślę, że zaczynam coś
ogarniać tą ,,czarną magię" dla mnie!
10 lut 10:21
Konik_90: Czyli Ty to tak zrobiłaś z tego wzorku
(ax)'=a
według wzoru to (4x
6−2) jest naszym x a więc przepisujemy wyrażenie przed nim i mnożymy przez
pochodną (4x
6−2) gdyż to pochodna złożona ?
10 lut 10:26
jo: Prosze bardzo. Powodzenia!
10 lut 10:26
jo: Tak, własnie tak.
10 lut 10:27
Konik_90: Dzięki wielkie! Mam nadzieję, że nie długo to podłapie na choćby 3
10 lut 10:29
jo: Coś mi sie wydaje że będzie lepiej
10 lut 10:30
Konik_90: Jeszcze mam jeden przykładzik:
x=t
3√t
Czy pochodna będzie taka?
| | 1 | |
x'=3t2√t(√t)' = 3t2√t * |
| |
| | 2√t | |
10 lut 10:47
Konik_90: Już ostatni i nie zawracam głowy
10 lut 10:48
jo: Jakie jest działanie między tymi funkcjami?
10 lut 10:50
Konik_90: Myślałem że mnożenie
10 lut 10:54
jo: Jest t (jakieś tam) * t (jakieś tam), czyli po prostu będzie trzeba obliczyć pochodną z
iloczynu.
10 lut 10:54
jo: No tak, jest mnożenie a wzór na pochodną iloczynu to f * g' + f' * g
10 lut 10:55
Konik_90: Nie ten wzór wziąłem pod uwage
| | 1 | | t3 | |
..... = (3t2*√t) + t3* |
| = 3t2√t + |
| |
| | 2√t | | 2√t | |
10 lut 11:01
jo: Tak
10 lut 11:06
Konik_90: Wielkie dzięki!
10 lut 11:09