HELP
ANNA: 1. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c. Funkcja ta osiąga wartości ujemne tylko w
przedziale (−4;6), zaś do jej wykresu należy dodać punkt P=(−3;−18). Wyznacz współczynniki a,
b, c.
2. Dana jest funkcja f(x) = x3 + 4x2 − 5. Funkcja g jest określona wzorem g(x) = f(x+1) − f(x).
Wykaż, że funkcja g ma miejsce zerowe niewymierne
3. b. oblicz najmniejszą i największa wartość funkcji g w przedziale <−1,3>
9 lut 23:44
robinka: 2.
musisz obliczyc f(x+1)=(x+1)3+4(x+1)2−5
g(x)=(x+1)3+4(x+1)2−5−(x3+4x2−5)
10 lut 00:02
Gustlik: Ad 1:
Funkcja ta osiąga wartości ujemne tylko w przedziale (−4;6), czyli jej miejsca zerowe to
x1=−4, x2=6 i a>0.
Układam postać iloczynową:
y=a(x+4)(x−6)
Podstawiam współrzędne punktu P=(−3, −18) do wzoru funkcji i równaniem obliczam a:
−18=a(−3+4)(−3−6)
−18=a*1*(−9)
−18=−9a /:(−9)
a=2
y=2(x+4)(x−6)
y=2(x2−6x+4x−24)
y=2(x2−2x−24)
y=2x2−4x−48
Odp: a=2, b=−4, c=−48
10 lut 00:51