matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyc całkę
perrlaut:
Jak obliczyc całkę ∫
√
2/(1−x)
.
9 lut 23:31
Trivial:
Proponuję metodę całkowania przez zgadywanie.
9 lut 23:31
Bogdan:
1
√
2
∫
dx
√
1 − x
Podstawienie: 1 − x = t
9 lut 23:35
Trivial:
Całkowanie przez zgadywanie:
−dx
= −2
√
2
∫
= −2
√
2
*
√
1−x
+ c.
2
√
1−x
9 lut 23:37