Tabela częściowych wartości - Co to jest ?
Ms.Ocean : mam takie zadanie f(x) = √x dla x ⇒[0,9] i mam naszkicowac wykres tej funkcji tylko
nie wiem o co chodzi z ta tabelka ...
√2 jest 1,4 to o to chodzi to jest niby nie tabelka czesciowych wartosci pierwiastki,
ktore nie maja całego wyniku
4 lut 19:53
paweł: to zrób tabelkę dla x=0
x=1, x=4, x=9
4 lut 19:56
Jacek:
x I 0 I 1 I 4 I 9 I
--------------------------------------------------
f(x) =√x I 0 I 1 I 2 I 3 I
4 lut 20:00
Ms.Ocean : ale wykres wtedy nie wyjdzie
4 lut 20:01
Ms.Ocean : a nie sory bo to nie ebdzie prosta tylko łuk taki
4 lut 20:02
Ms.Ocean : Bo jest jeszcze takie zadanie ... f(x) = (9 - m2) x+m-1 i jak wyznaczyc parametr m aby
funkcja była rosnąca ?
4 lut 20:04
Jacek- marynarz: ,
Wyjdzie wyjdzie! ,
,
,
/
-----------0------1------4---------9------->x
wyokrąglij to i masz wykres
4 lut 20:08
Ms.Ocean : wiemjuz no

Zrobiła sama

ej a to drugie zadanie
4 lut 20:09
żeglarz:
to 9- m
2 >0
czyli (3-m)(3+m) >0 m= 3 lub m= - 3
zaznacz na osi ramiona paraboli do góry czyli rys. tak!
I + + + + + I
--------------(-3)-----------------3------------>m
- - - - I I - - - -
wybierasz "marynarzu"
+ + + + czyli odp:
f(x) jest rosnąca dla m€ ( -3, 3)
i koniec rejsu marynarzu po oceanie!


ile jeszcze tych zadań Pani Ci zadała? ( z 50 -ąt czy więcej ?
4 lut 20:17
Ms.Ocean : więcej
4 lut 20:18
Ms.Ocean : to do piero początek
4 lut 20:19
Ms.Ocean : kapitanie
4 lut 20:19
Ms.Ocean : mam takie zadanie z wielomianów (jeny jak ja nie nawidzie wielomianów

)
Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x) = 3x
4 - 8x
3 + x + |2m - 4| jest
podzielny przez wielomian W
1(x) = x-2 ?
4 lut 20:25
żeglarz:
Witaj Marynarzu! dzisiaj to przynajmniej grzeczny jesteś

więc tak: skoro jest podzielny przez (x - 2)
to oznacza ,ze x= 2 jest pierwiastkiem
czyli W(2) = 0 podstawiając za x= 2
liczymy W(2) = 3*2
4 - 8*2
3 +2 + I 2m -4I ( w ostatnim nie ma x
tylkom wiec
tak zostaje)
W(2) = 3*16 - 8*8 +2 + I 2m - 4I= 50 - 64 + I 2m - 4I=
= I 2m - 4I - 16
teraz przyrównamy ten W(2) = 0
czyli I 2m -4I - 16 =0 czyli I 2m - 4I = 16
mamy rozwiązać równanie z bezwzględną wartością
( bezwzględnie na to czy chcesz ? czy nie? tak ma być!
czyli
2m - 4 = 16 lub 2m - 4 = - 16 ( bo tak sie rozpada na dwa równania!
to 2m = 16 +4 lub 2m = - 16 +4
2m = 20 lub 2m = - 12
m= 10 lub m= - 6
odpm= 10 lub m= -6
Widzisz " marynarzu " jakie to proste?
Tylko nie komentuj: " ,że Ci to nie potrzebne"
Ładnie podziękuj i dawaj dalej następne!
Tak jak Ci pisała " ula z I "b".... bądź pokorny!
4 lut 20:54
Ms.Ocean : Ależ KAPITANIE ! wydaje mi się, że pomyliłeś mnie z kimś innym ...
Dziękuję, za podanie rozwiązania zadnia ...
4 lut 21:06
Ms.Ocean : a o to następne zadnie ...
Wyznacz część wspólną zbioru rozwiązań równania x3 + 4x2 - 4x - 16 =0 i zbioru
rozwiązań nie równości √ x2 - 6x + 9 < 7
4 lut 21:09
Ms.Ocean : Aj Kapitanie ...
Czy moge liczyć na twą pomoć, gdyż mój statek tonie !
4 lut 21:33
Eta:
Jak będziesz udawać ,ze Cię z kimś pomyliłam to nie pomoge Ci dalej
4 lut 21:47
żeglarz: Tzn: żeglarz
4 lut 21:48
Ms.Ocean : ... nie wiem w co sie bawimy to mam udawac czy nie ?
4 lut 21:48
żeglarz: Nie udawaj ,bo i tak wszystko wiem!
Cieszę sie ,że spokorniałeś!

tak trzymaj !
W życiu trzeba dużo pokory ! Pamiętaj o tym!
to pierwsze to równanie czy nierówność? napisz mi bo to ważne!
może sie pomyliłeś ? czekam!
4 lut 21:53
Ms.Ocean : Aj kapitanie ... ! Wybacz mi moją niesubordynacje ... !
Zadanie, które napisał wcześniej jest poprawne i niczego nie opuściłam.
Z tego wynika, że pierwsze to równanie, a drugie nie równość ...
4 lut 21:57
żeglarz:
Ok! więc najpierw "załatwimy" równanie! pozwolisz?
x
3 +4x
3 - 4x - 16=0
x
2( x +4) - 4( x+4)=0
(x+4)( x
2 - 4)=0
( x+4)(x -2)(x +2)=0 to rozwiaznia są x= - 4 x= 2 x= - 2
teraz rozprawimy sie z nierównością

x
2 -6x +9 = ( x
3)
2 √a2 = I a I
czyli
√ (x-3)2 = I x - 3 I
więc I x - 3 I < 7 <=> x- 3 <7 i x -3 > - 7
x < 10 i x > - 4
czyli cz. wspólna x€ ( - 4, 10)
teraz część wspólna obydwu tzn równania i nierówności to
tylko x = - 2 i x = 2 bo x = -4 nie należy do przedziału bo
przedział otwarty czyli bez - 4
tyle ! coś jeszcze?
4 lut 22:07
żeglarz:
Mała poprawka ! x
2 - 6x +9 = ( x - 3)
2 ( bo nie wybiłam tam minusa
4 lut 22:09
Ms.Ocean : A dlaczego tam jest x2 +6x +9 = (x3)2 jeśli moge wiedzieć ?
4 lut 22:14
Ms.Ocean : aha teraz ja przepraszam nie zauwazyłam poprawki
4 lut 22:14
Ms.Ocean : Okej jak narazie to tyle kapitanie

Czy mogła bym liczyc jutro na twą pomoc ?
4 lut 22:18