ciekawe zadanko
kwiatkowska: CZesc znalazłam ciekawe zadanko.Nie wiem, czy pasuje do tego forum ale bardzo mnie
zaciekawiło.
Matka sprząta mieszkanie w czasie X godzin.
Ojciec sprząta to samo mieszkanie w czasie Y godzin.
Jak długo będą sprzątać to mieszkanie razem?
Moja odp. (x+y):2
9 lut 23:03
9 lut 23:04
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
W ciągu jednej godziny matka wykona |
| całej pracy, a ojciec |
| . |
| | x | | y | |
| | 1 | | 1 | |
Razem w ciągu jednej godziny wykonają |
| + |
| całej pracy. |
| | x | | y | |
Wobec tego cała praca zostanie wykonana przez matkę i ojca pracujących razem
| | xy | |
w czasie |
| godzin. |
| | x + y | |
9 lut 23:10
9 lut 23:10
Eta:
9 lut 23:11
Bogdan:
9 lut 23:15
Pietrzak:
Najlepiej "ulokować" zadanie w świecie wielkości fizycznych
P
1−moc matki,P
2−moc ojca ,W=−praca polegająca na posprzątaniu
mieszkania
| ⎧ | W=P1X | |
| ⎨ | W=P2Y | ,t=?
|
| ⎩ | ( P1+P2)t=W | |
(To P.S.) ("moc")
10 lut 09:03