Funkcja odwrotna
Karolina: Problem z funkcja odwrotną. Czytałam trochę na ten temat ale kompletnie nie czaję jak to robić.
Z tego co mi wiadomo to trzeba tak przekształcać funkcje aby wyszedł x. Ale czy to prawda to
nie wiem.
Muszę określić funkcje odwrotne funkcji:
y=2
x−2−3
y=log
2 (x+3)
Proszę o rozwiązanie ich albo chociaż jednego i napisanie toku rozwiązywania. Z góry Dziękuję
9 lut 22:54
Karolina:
9 lut 22:58
Karolina: Proszę pomocy
9 lut 23:08
Karolina: Albo jakieś wskazówki jak to rozwiązywać
9 lut 23:09
lila: po wyznaczeniu x zamieniasz rolami zmienne
y+3=2x−2
i dalej log przy podstawie 2 z liczby (y+3) = x−2 teraz zamiana zmiennych i wyznaczasz y i
gotowe
9 lut 23:14
Bogdan:
Najpierw trzeba ustalić, czy funkcja jest różnowartościowa. Jeśli tak, to:
1 krok: wyznacz x i zapisz otrzymane wyrażenie w postaci x = ....
2 krok: w otrzymanym wyrażeniu x = ... zamień miejscami literki x i y
9 lut 23:14
Karolina: A mogłabym prosić o rozwiązanie jednego przykładu a resztę to już sama postaram się
jakoś zrobić
9 lut 23:17
Karolina: w 3 przykładzie zrobiłam tak
y=(x−3)=2x+1
y=(x−3)−1=2x /:2
Dobrze zrobiłam?
9 lut 23:24
Bogdan:
Nie, przekształcenia są błędne.
9 lut 23:31
Karolina: a w ogóle tam napisałam y=(x−3)=2x+1, a miało być y(x−3)=2x+1
a jak powinno to mniej więcej wyglądać?
a i zrobiłam 2 przykład
y=log2 (x+3)
log2(y+3)=x−2
x=log2(y+3)+2
y=log2(x+3)+2
Dobrze czy też porobiłam błędy?
9 lut 23:34
robinka: 2.
2y=x+3
2y−3=x
y=2x−3
9 lut 23:37
Bogdan:
Wszystko źle i prawdę mówiąc bez sensu (bez urazy)
9 lut 23:37
Karolina: No nie gniewam się ja tam kumata z matmy nigdy nie byłam ale dzięki robinka już wiem jak to 2
robić z logarytmami
9 lut 23:40
Bogdan:
y = 2x − 2 − 3 ⇒ 2x − 2 = y + 3 ⇒ x − 2 = log2(y + 3) ⇒ x = 2 + log2(y + 3)
funkcja odwrotna: y = 2 + log2(x + 3)
9 lut 23:40
Bogdan:
y = log2(x + 3) ⇒ x + 3 = 2y ⇒ x = 2y − 3
funkcja odwrotna y = 2x − 3
9 lut 23:42
Karolina: Dziękuję Bogdan ci bardzo za pomoc teraz spróbuję ogarnąć te zadania i porobię inne żeby
sobie to utrwalić jeszcze raz bardzo Ci dziękuję
9 lut 23:44
Bogdan:
| | 2x + 1 | |
y = |
| ⇒ 2x + 1 = xy − 3y ⇒ 3y + 1 = xy − 2x ⇒ 3y + 1 = x(y − 2) |
| | x − 3 | |
| | 3x + 1 | |
funkcja odwrotna: y = |
| |
| | x − 2 | |
9 lut 23:45
robinka: dlaczego nie mogłam tak zrobić a
c=b

log
ab=c ?
9 lut 23:46
Karolina: ale przecież tak zrobiłaś z tego co ja widzę
9 lut 23:47
Karolina: Chociaż znając moją wiedzę z matmy pewnie się mylę
9 lut 23:49
robinka: ok, cos mi sie pomyliło późna godzina

9 lut 23:54
robinka: wszystko dobrze

trzeba ćwiczyć... i będzie dobrze
9 lut 23:55
Karolina: Jeszcze raz dzięki wam za pomoc bo to były jedne z ostatnich zadań których nie umiałam,
a jutro egzamin z matmy trzymajcie kciuki
9 lut 23:59
robinka: powodzenia
10 lut 00:00
princemb: y=10x+2 proszę o wyznaczenie funkcji odwrotnej
25 wrz 22:15