romb
kaska: jesli przekatne rombu maja dlu. 16 i 12 to jego bok jest rowny?
9 lut 22:37
ICSP: 10.
9 lut 22:38
kaska: ale jak to sie oblicza nic nie wywnioskuje z podaj mi odp
9 lut 22:38
robinka: z twierdzenia Pitagorasa, przekątne rombu, przecinają sie pod kątem prostym i dzielą się na
dwie równe połowy
9 lut 22:39
ICSP:

gdzie d
1 i d
2 są przekątnymi. Wynika to z tego że przecinają sie one pod kątem prostym.
9 lut 22:40
kaska: a jak to wyjdzie z twierdzenia pit.
9 lut 22:42
robinka: 62+82=c2
36+64=c2
c2=100
c=10
9 lut 22:44
kachamacha: 10
9 lut 22:44
ICSP: Nawet twierdzenia pitagorasa nie trzeba liczyć. Wystarczy ze to jest trójkąt pitagorejski.
9 lut 22:44
robinka: ja to wiem, ale nie wszyscy o tym mają pojecie ICSP
9 lut 22:45