matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;/
ziga:
Punkty A(−4,2) oraz B(2,6) sa symetryczne wzgledem prostej k.Wyznacz rownanie prostej k.
9 lut 22:28
M:
1 kwi 19:05
Podstawy Geometrii:
Piszemy równanie symetralnej odcinka AB A=(−4,2) B=(2,6) (x+4)
2
+(y−2)
2
=(2−x)
2
+(6−y)
2
x
2
+8x+16+y
2
−4y+4=x
2
−4x+4+y
2
−12y+36 8x−4y+20=−4x−12y+40 8y+12x=20 2y+3x=5 2y=5−3x
5
3
y=
−
x
2
2
3
5
Prosta k ma równanie y=−
x+
2
2
1 kwi 19:20