calka
piotrek:

obliczyc calki:
∫ x
2/(x
2+2x+5)
∫ (3x
2+2x−3)/(x
3−1)
9 lut 22:27
piotrek: pomocy
9 lut 23:06
Trivial: Fajny rysunek
9 lut 23:07
Trivial: Rozłóż na ułamki proste. W pierwszej całce przed rozkładem podziel licznik przez mianownik.
9 lut 23:08
piotrek: w pierwszej doszedlem do momentu
∫x
2/(x
2+2x+5) = ∫1dx −2∫dx/(x
2+2x+5)−∫5/(x
2+2x+5) co zrobic z ostatnia calka

czyli:
∫5/(x
2+2x+5)
9 lut 23:35
Trivial:
| | x2 | | −2x−5 | | 2x+2 | | 3 | |
f(x) = |
| = 1+ |
| = 1− |
| − |
| |
| | x2+2x+5 | | x2+2x+5 | | x2+2x+5 | | x2+2x+5 | |
| | 1 | | x+1 | |
∫f(x) = x − ln|x2+2x+5| − 3* |
| arctg( |
| ) + c. |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 23:44
Trivial: brakuje dx
9 lut 23:44
piotrek: w jaki sposob rozwizales calke ∫3/(x2+2x+5), cala reszte rozumiem ale nie wiem jak z tej calki
dojsc do 3 * 1/2 * arctg(x+1/2)
9 lut 23:54
Trivial:
| | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| |
| | x2+2x+5 | | (x+1)2 + 4 | |
| | x+1 | |
Potem wyłączasz czwórkę z mianownika podstawiasz t = |
| i liczysz albo korzystasz z |
| | 2 | |
bardzo ładnego wzoru:
| | dx | | 1 | | x+k | |
∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + c. |
| | (x+k)2 + a | | √a | | √a | |
Ja wolę ze wzoru.
9 lut 23:57
piotrek: calkuje przez czesci czy jakies podstawienie ?
9 lut 23:58
piotrek: oh za pozno odpisalem

dzieki za pomoc
9 lut 23:58
piotrek: niestety wszystko musze rozpisac i wyliczyc recznie, nie moge korzystac z gotowych pieknych
wzorow
jeszcze jedno, w jaki sposob mozna wyciagnac 4 z takiego mianownika (x+1)2 +4
10 lut 00:13
Trivial: | | x+1 | |
(x+1)2 + 4 = 4[( |
| ) 2 + 1]  |
| | 2 | |
10 lut 00:30