pomoc
monia: Prosiłbym o pomoc w tych zadaniach, bardzo mi na tym zależy: sama je próbowałam rozwiązać ale
nie wszystkie mi dobrze wychądzą. Bardzo was prosze o pomoc. Jeśli nie wszystkie na raz to
nawet jedno mnie ratuje

1. pochodna funkcji:
a)f(x) =
x2+2x−1x2+2x+3
b) g(x) = arctg(x
2−1)
3.oblicz granice ciagu ifunkcji
a)lim n→
∞ (3
n√n + (1+
1n)
2n)
b) lim x →0
ln(1+5x+x2)x
4. wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości dla funkcji:
f(x) = (x−6)e
X
5. wyznaczyć dziedzine, przedziały monotoniczności i pkty ekstremalne:
g(x) =
3x2x−1
9 lut 22:25
monia: ponawiam prośbe
9 lut 22:41
monia: może ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałam pochodne:
f(x) = x2+2x−1x2+2x+3 = 4x3+4x2+8x+8(x2+2x+3)2 = u{x3+x2+2x+2{(x2+2x+3)2}
g(x) = arctg(x2−1) = u{2x}{1+(x2−1)2
9 lut 22:50
monia: cos nie wyszlo w pierwszym: wynik to
x3+x2+2x+2(x2+2x+3)2
9 lut 22:52
robinka: a co jest w mianowniku?
9 lut 22:57