Zadania na poprawe
anus929: Trójkąt równoramienny o podstawie długości 120 cm i wysokości 32 cm opuszczonej na te podstawę
ma ramie długości? Obliczałam to ale wychodzą mi kosmiczne liczby. Czy moglibyście mi pomóc.
9 lut 22:23
kachamacha: czyli jakie?
9 lut 22:25
ICSP: 322 + 602 = (ramie)2 ⇔ (ramię)2 = 1024 + 3600 ⇔ (ramię)2 = 4624 ⇔ ramię = 68
9 lut 22:26
ICSP: Nie ma tu żadnych kosmicznych liczb.
9 lut 22:26
Niunia85:

a
2=60
2+32
2
a
2=3600+1024
a
2=4624
a=68
9 lut 22:26
anus929: ja obliczałam z tw pitagorasa
9 lut 22:26
kachamacha: ramię =68
9 lut 22:27
bart: najprostszym sposobem
a=120
h=32
9 lut 22:27