ciągi
kasia;]: Trzy liczby, których suma równa się 13, tworzą malejący ciąg geometryczny. Jeśli od
ostatniej odejmiemy 4, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby. Proszę bardzo
o pomoc w tym zadaniu, z góry dzęiki za rozwiązanie
4 lut 18:47
Eta:
a,b, c --- tw. ciąg geom.
a+b+c= 13 i b2 = a*c
a, b, c -4 --- tworza arytm.
czyli ( a + c -4)/2=b to 2b = a +c - 4
Rozwiąż ten układ trzech równań i wyliczysz a b i c
przyjmiesz te a b i c dla których pierwszy ciąg będzie malejący
I tyle ! Poradzisz sobie! jak coś to pisz!
4 lut 18:58
kasia;]: a+b+c=13
b
2=a*c
2b=a+c-4
po uporządkowaniu i tak mi to coś nie wychodzi raz mi wyszło b=-3 a koledze dałam do
zrobienia i on wyliczył b=2

a i tak zostają 2 niewiadome nie mam ilorazu więc nie
policzę kolejnych wyrazów ciągu
4 lut 20:15
Eta: Kasia! wszystko piknie wychodzi!

zobacz;
a+b+c=13 to a+c = 13 - b
b
2 = a*c
2b= a+c - 4 podstawiamy za a +c = 13 -b
czyli 2b= 13 - b - 4 to 3b = 9 to b= 3
mamy już b więc a+c = 13 - 3 = 10
a +c = 10 b
2 = a*c to a*c = 9
a*c = 9 /*2
a= 10 - c
( 10 -c)*c = 9 to 10c - c
2 - 9=0
czyli c
2 - 10c +9=0 Δ= 64
√Δ= 8 to c
1 = 9 c
2 = 1
mamy już c to a
1 = 10 - 9 = 1 lub a
1 = 10 - 1 = 9
mamy dwa ciągi
1/ 9, 3, 1
2/ 1, 3, 9
przyjmujesz ten pierwszy bo w zad. powiedziane ,że ma być malejący
chyba już q ---- potrafisz wyliczyć Powodzenia!
odp; liczby te to ; 9, 3, 1 ( widać,ze w sumie dają 13
czyli ok!
4 lut 20:34
kasia;]: no teraz widzę, początek dobrze robiłam i potem źle podstawiłam

tak z q nie ma
problemu, dzięki wielkie za pomoc
4 lut 20:48