Artist: Udowodnij, że liczba 444.......4, w której cyfra 4 powtarza sie 2004 razy jest kwadratem
liczby naturalnej.
20 mar 21:21
undefined: Dowód nie wprost.
Założmy, że
4444...444=k2 dla pewnego k ∊ Z
widzimy, że ponieważ liczba po lewej stronie równości jest podzielna przez 2, to również k jest
liczbą podzielną przez 2. Mamy więc
444...44=4L2 dla pewnego L ∊ Z. Z tej równości wynika, iż
111...11=L2 a to jest oczywiście sprzecznością, ponieważ liczba po lewej stronie równości daje
resztę 3 przy dzieleniu przez 4 a co za tym idzie nie może być kwadratem liczby całkowitej.
Taki dowód można przeprowadzić dla dowolnej liczby czwórek w tej liczbie oprócz jednej.
//matematyka.pl/67006.htm
3 cze 21:11