ciagi
nati: Chce sie upewnic czy dobrze rozwiązałam ten układ:
a
1+a
3=0
a
2+a
4=−8
wyszło mi a
1=4 a r=4...
9 lut 22:10
think: raczej bym powiedziała, że r = −4
9 lut 22:12
nati: a i jeszcze jedno pytanko do tego zad. który wyraz ciągu jest równy0?
9 lut 22:13
nati: tak tak dzięki
9 lut 22:14
nati: jeszcze taki ukłąd mam:
a
1*a
2=5
a
1+a
3=−4
r=1,5
9 lut 22:19
think: jeśli to jest ciąg arytmetyczny, czego nie umieściłaś w treści zadania...
to skorzystaj z tego, że
a1, a2, a3
a1 + a3 = 2a2 a ile wynosi u Ciebie a1 + a3 ?
9 lut 22:21
think: co do drugiego przykładu to a1 wyszło dobrze, r policzyłaś źle
jeśli a1 = −2,5
to −2,5*a2 = 5 ⇒ a2 = ... ?
r = a2 − a1 = a2 − (−2,5) = a2 + 2,5 = ...?
9 lut 22:24
nati: tak arytmetyczny
a1+a3=−4
9 lut 22:24
nati: no w tym drugim przykładzie wyszło mi ze a1=−52
9 lut 22:26
think: no a1 jest dobrze, teraz policz a2
9 lut 22:27
nati: napisze jak ja to pokolei zrobiłam...
najpierw obliczyłam a1 a póżniej podstawiłam a1 do drugiego równania
i wyszło a1+r=−2 czyli a2=−2
póżniej a2=a1+r podstawiłąm i wyszło r=0,5
9 lut 22:30
think: no i teraz dobrze wyszło a piętro wyżej napisałaś r = 1,5
9 lut 22:32
nati: a wiesz mozę jak obliczyć róznice ciagu arytmetycznego jeżeli an=[1−0,(9)]n wiem że trzeba
oblicz an+1 ale nei weim jak to policzyć bo tam jest liczba z okresem...
9 lut 22:34
think: an + 1 = [1 − 0,(9)]*(n + 1)
9 lut 22:35
think: r = an + 1 − an
9 lut 22:35
nati: aj no faktycznie a na kartce mam 0,5...juz zmeczona jestem tymi ciągami i mi sie wsyztsko
myli...
9 lut 22:35
nati: no właśnie tyle zrobiłam, teraz nie potrafie tego obliczyć, nie wiem co zrobić z liczbą
okresową..
9 lut 22:36
think: ten ostatni przykład to w ogóle jest ciąg zerowy, bo 0,(9) = 1
9 lut 22:36
think: jak to co:
[1 − 0,(9)]*(n + 1) − [1 − 0,(9)]*n = [1 − 0,(9)]*(n + 1 − n) = 1 − 0,(9)
9 lut 22:37
nati: nie brałam czegos takiego jak ciąg zerowy...czyli tego sie nie da obliczyć? bo to zadanie jest
w dziale 'ciągi arytmetyczne'...
9 lut 22:39
think: no to jest ciąg: 0, 0, 0, 0, 0,...
gdzie a
1 = 0 i r = 0

żadna fizozofia
9 lut 22:40
think: dobra, ale na mnie już pora, Tobie też radzę już kończyć, dobrze Ci idzie, ale nie można tak
długo siedzieć bo można tylko skołowacieć. Dobrej nocy
9 lut 22:42
nati: aaa juz wiem

dobra mam nadzieje ze w miare dobrze napisze jutro ten spr...Dzięki za pomoc.
Dobranoc
9 lut 22:44