Pochodne
Karolina: Mam problem z pochodnymi takie podstawowe umiem rozwiązać ale z trudniejszymi sobie nie radzę.
Np.
y=
√x*lnx
y=1+e
2x+1
Prosiłabym o wyliczenie pochodnej któregoś z przykładu i napisania toku rozwiązywania.
Najlepiej by było jakby mi ktoś wszystkie 3 rozwiązał

. Ale wystarczy nawet jedno. Z góry
Dziękuję
9 lut 22:04
kachamacha: 3.
e2x+1*2=2e2x+1
9 lut 22:06
think: pierwszy przykład
zapisujesz pochodną pierwiastka i mnożysz przez pochodną tego co jest pod pierwiastkiem (do
wyrażenia pod pierwiastkiem stosujesz wzór na pochodną iloczynu)
możesz zacząć już robić a ja napiszę instrukcje do reszty.
9 lut 22:06
think: drugi przykład liczysz prawie identycznie
najpierw pochodna z logarytmu i mnożysz to przez pochodną liczby logarytmowanej, pochodną
liczby logarytmowanej liczysz ze wzoru na na pochodną ilorazu.
9 lut 22:07
think: a trzeci przykład który pyknęła kachamacha, to jest pochodna z funkcji ex pomnożona przez
pochodną z wykładnika potęgi.
9 lut 22:09
Karolina: Ok dziękuję bardzo za pomoc
9 lut 22:13