trygonometria - tożsamości
Justyna: Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczna. Próbuję to oblicz juz chyba
10 raz i mi nie wychodzi a musi wyjść

(1+ sinα)*(1/cosα - 1/ctgα) - cosα = 0
z góry dziękuje za pomoc
4 lut 18:16
Spike: a w odpowiedziach? bo mi wyszło, że nie jest
4 lut 18:35
Eta: Witam !
Wsztstko ok! jest tożsamością

po pierwsze : 1/ctgx = tgx tgx = sinx/cosx
1 sinx
L= ( 1 +sinx) ( ------- - -------- ) -cosx
cosx cosx
1 - sinx
L= ( 1 +sinx) ( -----------------) -cosx =
cosx
1 - sin
2x cos
2x
L= ---------------------- - cosx = ------------ - cosx =
cosx cosx
L= cosx - cosx = 0 L = P przy założ. ,że cos x≠0
tyle więc jest tożsamością
4 lut 18:39
Eta: Jest , jest!

wszystko ok!
4 lut 18:40
Spike: (1+sinα)(1/cosα -1/ctgα) -cos=0
(1+sinα)(1/cosα -tgα) -cosα=0 bo 1/ctg=tg
(1+sinα)(1/cosα - sinα/cos) -cosα=0 bo tg=sin/cos
1/cosα - sinα/cosα + sinα/cosα -sin
2α/cosα -cosα=0
1/cosα -sin
2/cosα - cosα=0 /*cosα
1 -sin
2α-cos
2α=0 (1=sin
2α+cos
2α)
sin
2α+cos
2α-sin
2α-cos
2α=0
0=0
Masz, wcześniej jednak błąd zrobiłem
4 lut 18:50
Spike: A, już niepotrzebnie
4 lut 18:50