Odległosc punktu od prostej. Prosba o pomoc, sprawdzenie
Michal: Odległosc punktu od prostej. Sprawdzenie zadania.
Prosta:
Punkt: P1 (2,1,0)
wzor:
| | ||P1P0 x a|| | |
d(P0,l)= |
|
|
| | ||a|| | |
zamieniam prosta na:
x=t
y=2t−1
z=−3t
Podstawiam 0 pod rownania i powstaje punkt P0 (0,−1,0)
wektor a = [1,2,−3] jego dlugosc to
√14
P1P0 = [0−2,−1−1,0−0]=[ −2 ,−2, 0]
|P1P0 x k| = ||6,−6,−2|| =
√76
P1P0 x k obliczone macierzowo przez i,j,k
Ostatecznie:
| | √76 * √14 | | √1064 | |
d(P0,j) = |
| = |
|
|
| | √14 * √14 | | 14 | |