wykres sinus :(
PN: Witam

Mam sinusoidę i narysowaną prostą 1/
√2.. to prosta będzie tak na wysokości 0,7.. no i
jak mam zaznaczyc miejsce przecięcia.. jak to oznaczyć na osi x(a jest to kawałek poza
π/6?
z góry dzięki za odpowiedzi
4 lut 18:13
paweł: to jest dokładnie π/4 oraz 3/4 π
4 lut 19:27
PN: dziękuję

mam to zapisać w jednym ciągu.. i właśnie się zastanawiam jak...
x=π/4 + 2kπ v x=3/4π + 2kπ
może ktoś mi pokazać i wytłumaczyć?
4 lut 21:55
b.: No właśnie tak: x=π/4 + 2kπ v x=3/4π + 2kπ (k∈ całkowitych)
4 lut 22:24
PN: ale to jest jeden ciąg?

bo właśnie tak musi być
4 lut 22:31
b.: A co to znaczy jeden ciąg?
Można np. tak
xk = π/4 + 2(k/2)π dla k-parzystych
xk = 3/4π + 2(k/2-1/2)π dla k-nieparzystych
i już masz jeden ciąg (xk) indeksowany liczbami całkowitymi.
Tak lepiej? Moim zdaniem gorzej...
4 lut 23:11
Olaa: 
Jak obliczyć
a) sin23
o jeżeli cos22
o=b
b) cos38
o jeżeli sin22
o=a
Bardzo prosze o pomoc
5 lut 17:05
Eta:
Tak:
sin 23o = sin( 45o - 22o) i sin 222o= 1 - cos2 22o=1 - b2
to sin22o =+√1-b2
bo w I ćw.
czyli sin23o = sin45o *cos 22o - cos45o* sin22o
= (√2/ 2) * b - ( √2 /2) *√1 - b2
= √2/2* ( b - √1 - b2 ) gdzie b€ <-1,1>
bo 0 <cos 22o <1
drugi przykład podobnie!
cos 38o = cos( 60o - 22o) już sobie poradzisz! powodzenia!
5 lut 17:23
Olaa: dzieki za pomoc
5 lut 17:31
PN: ok dzięki za te ciągi

ja sama nie wiem xD
5 lut 22:30
Myy_: Mam wyrażenie
a) cos(2x-270
o)-sin(2x+630
o)
jak je uprościć?
Jak rozwiązać równanie
x) sin3x-cos4x=0
y)sin7x-sin3x=cos8x+cos2x
z góry dziękuje z odp.
7 lut 15:19