Zadanie z funkcja kwadratową.
justi234: W szkole zorganizowano turniej gry w szachy. kazdy z uczestników grał mecz i rewanż. Ilu było
uczestników, jeśli w turnieju odbyło się 210 pojedynków.
9 lut 21:35
ICSP: | | n! | |
210 = |
| ⇔420 = U{n−2}! * (n−1)n}{n−2}! ⇔ n2 − n − 420 = 0 |
| | 2(n−2)! | |
n = 21.
9 lut 21:37
ICSP: NO dobra rewanżu nie zauważyłem. 210 musisz podzielić na 2. Wtedy wyjdzie
n2 − n − 210 = 0
n = 15
9 lut 21:38
justi234: 420 = U{n−2}! * (n−1)n}{n−2}! co oznacza ten zapis
9 lut 21:43
ICSP: To może ja zapiszę już porawnie.
210 − ilosć meczyków z pojedynkami i rewanżami
105 − same mecze(bez rewanży)
| | (n−2)! * (n−1)n | |
105 = |
| ⇔ n2 − n = 210 ⇔ n2 − n − 210 = 0 |
| | 2(n−2)! | |
9 lut 21:45
justi234: co oznacza ten zapis
9 lut 21:46
ICSP: Który?
9 lut 21:51