Równania
Anka: Rozwiąż układ:
x
2y+xy
2=30
9 lut 21:28
Mila: 1/x=5/6−1/y
42y
3−150y+180=0/;3
14y
3−50y+60=0
nie wiem czy to ma sens ide spać
9 lut 22:09
włóczykij: tak to ma sens
ale wychodzi na to że ten układ równań nie ma rozwiązań. jest sprzeczny
9 lut 22:12
włóczykij: sorki niestety pomyłka. w czwartej linjce jest pomyłka. mianownik ułamka pierwszego nie
podniesiony do potęgi
9 lut 22:16
AC:
Ciekawe, bo na oko wychodzi x =2 y=3 lub odwrotnie
9 lut 22:16
włóczykij: AC ma racje
9 lut 22:17
włóczykij: x= 2 y=3 lub x=3 y=2
9 lut 22:18
;): xy(x+y)=30
5x
2y
2=180
x
2y
2=36
xy=6 ⋁ xy=−6 x+y=5 x=5−y ⋁ x+y=−5 x=−5−y
y
2−5y+6=0 ⋁ y
2+5y−6=0
√Δ=1 ⋁
√Δ=7
y
1=2⋁ y
2=3 ⋁ y
3=−6 ⋁ y
4=1
x
1=3⋁ x
2=2 ⋁ x
3=1 ⋁ x
4=−6
9 lut 22:45
ika: x+y =9
y =2*x
23 wrz 11:01
ika: pomozcie to rozwiazac:
x+y = 9
y = 2*x
23 wrz 11:03