Potrzebne na zaraz!!
Beata17: Nowy samochód kosztował 50000 zl i co roku tracił 10% swojej wartości. Po ilu latach jego
cena bedzie mniejsza od połowy ceny poczatkowej?
4 lut 17:45
Beata17: I jaeszcze takie pytanie mam: odsetki sie oblicza od kwoty pocz. czy od tej z
poprzedniego miesiąca? Bo mam takie zadanie?
4 lut 17:57
luty:
0,9n * 50000 < 25000
0,9n < 0,5
0,96 ≈ 0,53
0,97 ≈ 0,48
Po 7 latach
4 lut 18:00
Eta: Witam!
skorzystaj ze wzoru na procent składany znasz taki wzór?
Kk = Kp( 1 +p%)n tak przy podwyzkach stałych
lub przy stałym oprocentowaniu!
ponieważ jest utrata wartości o ten sam procent
to ten wzór można zapisać tak:
Kk = Kp ( 1 - p%)n u Ciebie w zad. p= 10% = 0,1
Kp= 50 000 zł n - to lata a Kk < 25 000 zł
czyli mamy:
tak: 50 000 ( 1 - 0,1)n < 25 000
(0,9)n < 0,5 bo 25 000 / 50 000 = 0,5
weź kalkulator wybij liczbę 0,9 i przycisk razy
następnie przycjskaj znakiem = zobaczysz ,że
(0,9)7 = 0,4778 czyli < 0,5 więc po siedmiu latach
4 lut 18:12
Beata17: A takie zadanie: Pan Kowalski wplacil 50000 zl na lokate miesięczną, której
oprocentowanie wynosi 5%, i co miesiąc wypłaca odsetki. Jaką kwotę odsetek wypłaci w
ciągu roku? O ile wyższe bylyby odsetki, gdyby pierwszej wypłaty dokonał po roku?
4 lut 21:26