proszę o pomoc
Raff: W pudełku są cztery kartki, na których wypisano liczby: −1, 1, 2, 3 (na każdej kartce jedną
liczbę). Losujemy jedną kartkę, zapisujemy liczbę i zwracamy kartkę do pudełka. Następnie
losujemy drugą kartkę i zapisujemy liczbę. Wylosowane liczby tworzą parę (a, b), gdzie a jest
liczbą wylosowaną za pierwszym razem, zaś b − liczbą wylosowaną za drugim razem. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A − iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą;
b) B − różnica wylosowanych liczb jest liczbą parzystą.
9 lut 21:16
Daniel: Ω−zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch elementów z pudełka z odkładaniem po każdym
wylosowaniu
Ω(moc)=W(wariacja z powtórzeniami 2 z 4elementów)=24=16
a) A={(1,2)(2,1)(3,1)(1,3)}
A(moc)=4
P(A)=4/16=1/4
b) B={(−1,−1),(−1,3),(1,−1),(1,3),(2,2),(3,−1)(3,1)(3,3)}
B(moc)=8
P(B)=8/16=1/2
9 lut 21:36