;)
dzolin: Suma rozwlązań równania (x2−4)(x−1)=0 jest rowna?
A. 0,
B. 1,
C. −1
D. 5
,
9 lut 21:15
Jack:
wiesz co to jest rozwiązanie takiego równania?
9 lut 21:16
Jack:
wiesz co to jest rozwiązanie takiego równania?
9 lut 21:16
dolcze: B.
bo to, co napisałaś (eś?) jest równe:
(x−2)(x+2)(x−1)=0
czyli któryś z czynników (w tym wypadku nawiasów musi być zerem), czyli:
x=2 lub x=−2 lub x=1
−2+2+1=1
9 lut 21:17
dzolin: dzięks
9 lut 21:19
Mila: wynik mnożenia =0 jezeli
x2−4=0 x−1`=0
x2 =4 x=1
dokoncz
9 lut 21:20