POMOCY
ANNA: 1. Przekątna ściany sześcianu ma długość 4. Przekątna tego sześcianu jest równa:
a. √6 b. 6 c. 2√6 d. 12
2. Pole powierzchni kuli jest równe 8pi. Objętość tej kuli wynosi
3.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny o promieniu okręgu opisanego na podstawie 2√3 i
wysokości 2 razy większej. Objętość tego ostrosłupa wynosi
4. Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o promieniu okręgu wpisanego w podstawę 4√2 .
Krawędź boczna nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni. Objętość tego ostrosłupa
wynosi
9 lut 21:13
math: 1. d sześcianu= a√3 a = 4√22=2√2 . 2√2*√3=2√6.
Odp.c)
2. P=4πr2 = 8π
r2=2 ⇒ r=√2
9 lut 21:24
math:

V=
43πr
3
V=
43π
√23=
43π2
√2 =
83π
√2
3. P
p=(4
√3)
2=48.
H=4
√3
V=(4
√3)
3=192
√3
4. h(podstawy)=12
√2 a= 4
√6
23h (podstawy)
H=
83√6
V=
a2√34 *H=24
√3 *
83√6=64
√18=192
√2
9 lut 21:46