pomocy
ziga: Droga z miejscowości A do miejscowości B ma długość 26 km.Motocyklista przebył tę drogę w
czasie o 1,5h krótszym niż rowerzysta, który jechał z prędkością o 39 km/h mniejszą.Oblicz, z
jaką prędkością jechał motocyklista, a z jaką rowerzysta.
9 lut 21:02
Desperat: to chyba tak ma być
s=26km
czas rowerzysty:t
czas motocyklisty:t−1,5h
prędkość rowerzysty:v
prędkość motocyklisty:v+39km/h
26=vt
26=(t−1,5)(v+39)
vt=vt+39t−1,5v−58,5
−39t+1,5v=−58,5
v=26:t
−39t+1,5×26:t=−58,5/×t
−39t²+39=−58,5t
−39t²+58,5t+39=0
Δ=b²−4ac=9506,25
√Δ=97,5
t¹=(−58,5+97,5):−78 odpada bo liczba ujemna
t²=(−58,5−97,5):−78=2
2h = czas rowerzysty
v rowerzysty:26=2v
v=26:2
v=13km/h
t motocyklisty:
2−1,5h=0,5h
v motocyklisty:
26=0,5v
v=26:0,5
v=52km/h
9 lut 21:37