matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
ziga:
8cosα−7sinα
Wiedząc,że α jest kątem ostrym i tg α=3, oblicz wartość wyrażenia :
5cosα+2sinα
9 lut 20:56
ICSP:
sinα
tgα =
cosα
sin
2
α + cos
2
α = 1 Podstaw to co możesz i wylicz sin i cos. Następnie wstaw do wzoru.
9 lut 20:57
Bogdan:
cosα ≠ 0
8cosα − 7sinα
cosα(8 − 7tgα)
8 − 21
=
=
= ...
5cosα + 2sinα
cosα(5 + 2tgα)
5 + 6
9 lut 21:03