HELP ME .!!
NetuŚka. .;d: jak ktoś jest chętny pomóc w kilku zad, z matmy dział funkcje i jej własności 1 liceum niech
napisze. plisss. ; (((
9 lut 20:49
ICSP: to daj.
9 lut 20:50
NetuŚka. .;d: mam 7 zadan a kompletnie nie kapuje matmy. z góry dziękuj . :
dana jest funkcja określona wzorem f(x)=|x−3|. Zrób tabelę dla wybranych argumentów, naszkicuj
wykres funkcji, ustal zbiór wartości funkcji i podaj argumenty, dla których funkcja przyjmuje
wartość 0.
9 lut 20:53
Arsen258: No to rozwiązujesz w 2 przedziałach. Pierwszy dla wartości bezwzględnej dodatniej a drugi dla
ujemnej i potem już masz zwykłą funkcję, którą powinnaś już bez problemu zrobić.
9 lut 20:55
ICSP: umiesz robić tabelki?
9 lut 20:56
NetuŚka. .;d: Dana jest funkcja f określona w zbiorze <−5;7>. Wiedząc, że: f(−3)=2, f(1)=−4, w przedziałach
<−5;−3> i <1;7> funkcja jest rosnąca, a w przedziale <−3;1> malejąca, podaj ile msc. zerowych
może mieć funkcja? Jakie argumenty funkcji są dodatnie a jakie ujemne?
9 lut 20:57
NetuŚka. .;d: umiem, tabelke zrobię mniejwięcej .
9 lut 20:58
NetuŚka. .;d: to jest jakoś f(x)=x−3
y=x−3 i za x dowolna wartość np. 5 ?
y=5−3
y=2
tak?
9 lut 21:01
NetuŚka. .;d: to jest jakoś f(x)=x−3
y=x−3 i za x dowolna wartość np. 5 ?
y=5−3
y=2
tak?
9 lut 21:01
NetuŚka. .;d: zróbcie któreś..!
9 lut 21:04
ICSP: Rozpatrzym tą funkcję dla x = 1, x = 2 ,x =3 ,x = 4, x = 5
Dla x = 1
y = |1−3| = |−2| = 2
dla x = 2
y = |2−3| = |−1| = 1
x = 3
y = |3−3| = 0
x = 4
y = |4−3| = 1
dla x = 5
y = |5−3| = 2
9 lut 21:05
NetuŚka. .;d: 
!
9 lut 21:06
ICSP:

am jest wkradla taka jaby strzałka i T koło 3. Nie powinno jej być ale nie umiem jej usunąć.
9 lut 21:07
ICSP: Tyle na temat pierwszego.
9 lut 21:08
NetuŚka. .;d: to jest jakaś czarna magia .no ale dzięki
9 lut 21:08
NetuŚka. .;d: to jest jakaś czarna magia .no ale dzięki
9 lut 21:08
Mila: Zadna magia rysujesz y=x−3 i to co było pod osią y przenosisz symetrycznie wzgledem osi x do
góry
9 lut 21:10
Mila: Zadna magia rysujesz y=x−3 i to co było pod osią y przenosisz symetrycznie wzgledem osi x do
góry
9 lut 21:11
NetuŚka. .;d: a Zw funkcji i argumenty dla których ma 0 .?
9 lut 21:11
ICSP: zw y ∊ <0;+∞)
f(x) = 0 ⇔ x = 3
9 lut 21:14
Mila: x∊R x to argumenty y∊R
+ y to wartości funkcji
sama powiedz dla jakiego argumentu wartośc funkcji =0
9 lut 21:15
NetuŚka. .;d: matematyka nie jest moją mocną stroną, jak fizyka...eh..

niestety.
9 lut 21:18
NetuŚka. .;d: A TAKIE :
wYZNACZ MIEJSCA ZEROWE FUNKCJI f(x)=x do kwadratu − 4 kreska ułamkowa x do 3 − 8
9 lut 21:27
;): najpierw wyznaczasz Df a pozniej licznik przyrownujesz do 0 to co ci wyjdzie sprawdzasz czy
nalezy do Df
9 lut 21:31
Mila: | | x2−4 | |
f(x)= |
| mianownik≠0 |
| | x3−8 | |
x
3−8≠0
x
3≠8
x≠2 x∊R\{2}
miejsce zerowe to taki x dla którego y=0 y to inaczej f(x)
| | x2−4 | |
0= |
| licznik=0 bo mianownik≠0 |
| | x3−8 | |
x
2−4=0
(x+2)(x−2)=0 korzystam ze wzoru a
2−b
2=(a+b)(a−b)
x+2=0 x−2=0
x=−2 x=2
poniewaz przy okreslaniu dziedziny x≠2
odp x=−2
9 lut 21:33
;): | x2−4 | |
| o takie cos Ci chodzi? |
| x3−8 | |
9 lut 21:34
NetuŚka. .;d: naprawdę dzięki za pomoc, nieco mi rozjaśniłaś ; ))
9 lut 21:39
NetuŚka. .;d: tak, tylko nie umialam tego napisać tak , ..; d
9 lut 21:39