:)
JOGI: | | 5n − 1 | | 5n + 4 | |
Oblicz: |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 20:32
kachamacha: 5n−1−5n−4=−5
9 lut 20:32
kachamacha: 5n−1−5n−4=−5
9 lut 20:33
9 lut 20:34
JOGI: | | 5(n+1)−1 | | 5n+4 | |
a czy |
| to |
|  ? |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 20:35
kachamacha: tak
9 lut 20:37
ola: 2(5n−1)−2(5n+4)=10n−2−10n−8=0
−2−8=0
−2+(−8)=−10
9 lut 20:39
JOGI: hmm coś jest nie tak
| | 5n+4 | |
an+1= |
| a różnica ma wyjść większa od zera bo ciąg jest rosnącya wychodzi mniejsza |
| | 2 | |
od zera...
9 lut 20:40
ICSP: poprostu na odwrót wyrazy odjęłaś
9 lut 20:41
JOGI: aaa juz wiem co zrobiłam źle...miałam zrobic tak a
n+1− a
n a zrobiłam na odwrót ..
dzięki
9 lut 20:42
JOGI: no właśnie...taki błąd i zgłupiałam kompletnie...
9 lut 20:43