Nie mam pomysłu
basiulek: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trapez równoramienny , w którym iloczyn długości
podstaw jest równy 64
9 lut 20:21
basiulek: Cz ma ktos pomysł?
9 lut 20:33
basiulek: ICSP pomóż
9 lut 20:39
9 lut 20:53
basiulek: Tragos nie mam pojęcia
9 lut 20:57
Bogdan:

x > 0, y > 0, r > 0
2x * 2y = 64 ⇒ xy = 16
r
2 = x*y ⇒ r
2 = 16 ⇒ r = 4
9 lut 21:11
basiulek: Dlaczego r2 = x * y ?
9 lut 21:21
basiulek: Boguś nie mam pojęcia ? Pomożesz?
9 lut 21:31
Bogdan:
Tak od razu, bez żadnego wysiłku ze swojej strony chcesz wiedzieć? Uruchom szare komórki
9 lut 21:34
basiulek: kombinuję please

mała podpowiedź
9 lut 21:38
Bogdan:
Czasami trzeba kombinować kilka godzin, a nawet dni
9 lut 21:40
basiulek: Potrzebne mi to na jutro
9 lut 21:41
ICSP: Tam na rysunku to ci chyba ten x się pomylił z y.
9 lut 21:43
basiulek: wiem że to pomyłka z tym x po lewej na górze. Widzę że są tam trójkąty przystające, ale nie
wiem dla czego r2=x*y
9 lut 21:45
Bogdan:
No, wreszcie ktoś zauważył

.
9 lut 21:46
basiulek: Boguś proszę bo i mózg paruje
9 lut 21:47
ICSP: bok = x+y
"częśc" podstawy jeżeli przesunę ten odcinek 2r o y jednostek będzie równe x − y
(x−y)2 + 4r2 = (x+y)2 ⇔ x2 − 2xy + y2 + 4r2 = x2 + 2xy + y2.
9 lut 21:48
Bogdan:
Poszukaj trójkątów podobnych
9 lut 21:51
TOmek:

wiemy ,ze
x*y=16
wiem ,ze jest takie "twierdzenie" (pomaranczowy rysunek)
h=
√a*b
tylko nie wiem jak to tutaj wprowadzić ..
9 lut 22:00
basiulek: Dzieki chłapaki. jesteście Kochani
9 lut 22:01
basiulek: ICSP zrobiła z Tw. Pitagorasa a Bogdan z trójątów podobych , ułozył proporcję z bokami.
9 lut 22:03
TOmek: ja nadal nie wiem jak to zrobic
9 lut 22:06
basiulek: 
A ja wiem i to dwa sposoby zrozumiałam
9 lut 22:07
TOmek:

(x−y)
2+(x+y)
2=4r i co dalej?
9 lut 22:09
TOmek: to teraz mi pomoz
9 lut 22:09
basiulek: Ta proporcja to xr = ry
9 lut 22:11
basiulek: a tu zastosuj wzory skróconego mnożenia
9 lut 22:12
TOmek: no to czaje, ale jeszcze na trójkąty podobne nie łapie..
9 lut 22:13
TOmek: potrafisz pokazac które trójkąty są podobne i skąd to wziąłes?
9 lut 22:14
basiulek: Mały trójkąt i duży maja takie same katy
9 lut 22:16
TOmek: aha,,czaje ;0
9 lut 22:19
Bogdan:

Punkt S jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych trapezu.
Trójkąty BES i CES są podobne, ponieważ mają równe kąty wewnętrzne.
9 lut 22:20
basiulek: 
sama na to wpadłam
9 lut 22:23
Bogdan:
I na to liczyłem
basiulek, że dasz radę
9 lut 22:25
;): h2=|CE|*|BE|
9 lut 23:03