PROSZE O POMOC
ANNA: PROSZE O POMOC. ZUPEŁNIE NIE WIEM JAK TO ZROBIĆ ! ANNA: 1.Przekrój osiowy walca jest kwadratem
o przekątnej długosci 8 . Ile wynosi powierzchnia boczna tego walca ? 2. Przekrój osiowy
stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości długości 3P{3}. Ile wynosi objętość stożka? 3.
Przekątna szescianu o krawedzi a ma długosc D=90 Oblicz objętosc szescianu 4. Wysokość
prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego podstawy.
Jaka jest przekątna tego prostopadłościanu nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem ? 5.
Dany jest graniastosłup prawidłowy trojkatny o wysokosci H=3 i krawedzi podstawy A=4 .
Przekatna sciany bocznej tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod jakim
katem ? 6. Podstawa ostrosłupa jest romb ABCD o kacie 30 stopni i boku 2. Objetosc ostrosłupa
jest równa 4. Jaka jest wysokosc ? 7. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o
podstawie długosci 12 i kacie przy podstawie 30 stopni. Jaka jest powierznia boczna stożka
9 lut 20:19
wiwi:

Zad 1.
√2x−wzór na przekątną kwadratu
x
√2=8
x=
8√2
x=4
√2
powierzchnia boczna tego walca jest prostokątem o wymiarach x oraz πx(obwód koła o średnicy x)
zatem pole powierzchni bocznej liczymy
x*πx
4
√2π*4
√2=32π
9 lut 20:49
wiwi: Zad 2.
x√32− wzór na wysokość trójkąta równobocznego o boku długości x
x√32=3√3
x√3=6√3
x=6
r=3− promień podstawy stożka ,H=3√3
V=13πr2*H
V=13π*32*3√3
V=9√3
9 lut 20:59
wiwi: Zad.3
a√2=90
a=90√2
a=45√2
V=a3
V=453*√23=182250√2
9 lut 21:04
wiwi: zad 4 źle przepisane
9 lut 21:06