pilne
niki: oblicz dlugosc boku kwadratu ktorego przekatna jest dluzsza od boku o 3 cm
9 lut 20:01
ICSP: a − bok
d = a√2 przekątna
a + 3 = a√2 − wylicz z tego a i po kłopocie.
9 lut 20:05
gosc: a{2} = a+3
a{2}−a=3
a({2}−1)=3
9 lut 20:06
ICSP: oczywiście jeszcze niewymierność trzeba usunąć ale jak na razie to dobrze. Zakładam ze to coś
to √2
9 lut 20:09
gosc: a=3√2+3 wychodzi po usunięciu niewymierności
9 lut 20:13
wiwi:
√2x−wzór na przekątną kwadratu o boku długości x
√2x=x+3
√2x−x=3
x(
√2−1)=3
x=
3√2−1−usuwamy niewymierność z mianownika
x=3
√2+3
9 lut 20:14