pomocy
kamil: Rozłóż na czynniki: a4+b4 . Mógłby ktoś to rozpisać?
9 lut 19:53
ICSP: 4a + 4b = 4(a+b) nic więcej nie zrobie.
9 lut 19:55
Grześ: a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2=(a2+√2ab+b2)(a2−√2ab+b2)
9 lut 19:56
Pięciokąt: Napiszę aby zrozumieć cały proces.
a4+b4 można zamienić dla uproszczenia na c2+d2 (jako pomocnicze)
teraz dodajemy do tego część wzoru skróconego mnożenia
c2 + 2cd + d2 i do tego dokładamy −2cd aby móc postawić znak równości.
Mamy więc c2 + 2cd + d2 −2cd, zwijamy wzór do (c+d)2 − 2cd.
Na koniec podstawiamy pod c=a2, pod d=b2 i dalej tak jak powyżej.
12 sty 20:21
a@b:
Po 9 latach
Pięciokąt odkopał zadanie ...
12 sty 20:38
ABC:
ale chciał zrozumieć cały proces... będzie mu wybaczone
12 sty 20:40
a@b:
Pewnie był na "marszu procesowych"
12 sty 20:42