wielomiany
Maja: liczba −1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)=x4+ax3+(a−b)x2+bx. Wyznaczyć a i b,
a następnie rozwiązać nierówność w(x)<0. Wiem jak rozwiązać tylko nie umiem podzielić tego
wielomianu przez x2+2x+1, bo nie wiem jak zapisać to, że jest tam a i a−b?
9 lut 19:50
KAsia: normalnie tylko daj w nawiiasy
9 lut 20:08
Maja: np (a−2)x3−(a−b−2)x2+bx
9 lut 20:14
Maja:
9 lut 20:17
Maja: napisałby mi może ktoś jak to mam podzielić? bardzo proszę
9 lut 20:37
Maja: :(
9 lut 21:05
Eta:
(**) W(x)= x*(
x3+ax2 +(a−b)x +b)
W(x) = x*
(x+1)2( x −c) , gdzie c −−− czwarty pierwiastek tego wielomianu
W(x) = x*
( x2+2x+1)(x −c)
W(x) = x* ( x
3 −cx
2 +2x
2 −2cx +x −c)
W(x)= x*(
x3+(2−c)x2+(1−2c)x −c)
porównujemy współczynniki z wielomianem (**)
2−c= a i 1−2c= a−b i −c= b => c= −b −−− czwarty pierwiastek wielomianu W(x)
zatem: 2 +b= a i 1+2b= a−b
a−b=2
i
a−3b= 1
rozwiązując ten układ:
b= 12 ,
a=212 ,
c= −12
W(x)= x(x+1)
2( x+
12)
W(x) <0 => x(x+1)
2( x +
12) <0
x=0 v x= −1 −−− pierw. dwukrotny v c= −
12
narysuj "falę" ..... pamiętając o odbiciu w x= −1
i podaj rozwiązanie tej nierówności
9 lut 21:23