wielomiany
Maja: Wyznacz te wartości parametru m, dla których jeden pierwiastek wielomianu w(x)=x3−28x+m jest
dwa razy większy niż drugi pierwiastek tego wielomianu. Jak mam zacząć? wiem tyle, że
x1=1/2x2
i ten wielomian mam rozłożyć z tw Bezota?
9 lut 19:47
Maja: nikt mi nie pomoże?
9 lut 20:07
KAsia: spróbuj to może jakoś rozłożyc
9 lut 20:09
Maja: x(x
2−28+m)

9 lut 20:09
ICSP: jest coś o trzecim wspomniane albo o pierwiastku dwukrotnym?
9 lut 20:09
Maja: nie
9 lut 20:10
ICSP: przy m nie ma x
9 lut 20:10
ICSP: Trzeba ustalić czy jest pierwiastek dwukrotny czy trzeci. Ja myślę że jeden z tych dwóch jest
dwukrotnym.
9 lut 20:11
Maja: a jak to mam ustalić?
9 lut 20:13
Maja: dwukrotny to jest (x−a)2?
9 lut 20:16
utan: hm, a moze tak?
x
1 = 2x
2
W(x
1) = 0
W(x
2) = 0
{ x
13 − 28x
1 + m = 0
| | x1 | | x1 | |
{ ( |
| )3 − 28* |
| + m = 0 |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 20:17
Maja: o matko na to nie wpadłam
9 lut 20:19
utan: po rozwiązaniu układu wychodzi:
x1 = 0 ⋁ x1 = 4 ≠⋁ x1 = −4
podstawiam po kolei te wartości do jednego z równań i mamy:
m = 0 ⋁ m = 48 ⋁ m = −120
odp. m ∊ {−120, 0, 48}
9 lut 20:28
Maja: a mnie wyszło, że x1 to pierw 3 st z 16 kurczeee
9 lut 20:50
Maja: x1
9 lut 20:50