.
elelka: pewne trzy kolejne wyrazy ciągu (an) o wyrazie ogólnym an =n2 -3n +8 są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego (bn). wyznacz iloraz ciągu (bn)
4 lut 17:21
pixi:
dla n= 1 a1= 1 -3 +8= 6
n= 2 a2 = 4 - 6 +8 = 6
n= 3 a3 = 9 - 9 +8 = 8
n= 4 a4 =16 - 12 +8 = 12
widać,że 6,8,12 --- tworzą ciąg geom.
q= 3/2 bo 8/6= 3/2 i 12/8= 3/2
iloraz ciągu bn to q= 3/2
4 lut 17:40
elelka: q= 3/2 bo 8/6= 3/2 i 12/8= 3/2



nie czaje tego
4 lut 18:07
elelka: 8/6= 3/2
4 lut 18:10
edin: to nie te wyrazy są koolejnymi trzema wyrazami, tylko a3, a4 i a5.
a3 = 8, a4 = 12, a5 = 18
12/8=3/2, 18/12=3/2
q=3/2
19 wrz 16:53