całki
patryk: oblicz całki nieoznaczone.
a. ∫ (3−(5+1)x)
2010
b. ∫ x
2(5+2)
xdx
9 lut 19:43
patryk: proszę, niech ktoś pomoze...
10 lut 08:31
jo: | | −1 | |
a) ∫(3−6x)2010dx = [podstawienie t=3−6x, dt=−6dx ⇒ dx= |
| dt] = |
| | 6 | |
10 lut 09:47
jo: b) ∫ x2*7x dx tutaj chyba będzie trzeba robić dwa razy przez części
10 lut 09:50
patryk: tu w a jak będzie dalej bo nie kumam
11 lut 09:16
jo: Teraz liczysz całke z t2010 a to chyba proste...? Następnie wracasz z powrotem do zm. x.
11 lut 10:12
patryk: wiem że głupie pytania zadaje ale dla mnie to czarna magia.
11 lut 10:35
patryk: jak mozesz to napisz ten a i wiecej nie zawracam glowy to co napisałes mniej wiecej rozumiem
11 lut 10:43
jo: | | −1 | | t2011 | | −1 | | (3−6x)2011 | |
a) = |
| * |
| = |
| * |
| = ... |
| | 6 | | 2011 | | 6 | | 2011 | |
11 lut 11:13
patryk: dzięki wielkie
11 lut 13:36