jaka jest pochodna
shila: a ja mam zadanie e3√x
9 lut 19:28
shila: pomoże ktoś
9 lut 19:28
Trivial: Nie minęła jeszcze minuta, a ty już spamujesz o pomoc.
9 lut 19:29
Trivial:
Potrzebujesz wzorów:
1. [f(g(x))]' = f'(g(x)) * g'(x)
2. 3√x = x1/3
9 lut 19:30
Trivial: No i oczywiście wzory z tabelki.
9 lut 19:31
shila: | | 1 | |
czy wynikiem może być e |
| |
| | 3 3√x | |
9 lut 19:38
shila: chyba net mi się wiesza
9 lut 19:38
Trivial: Nie, wynik jest inny.

Próbuj dalej. Pamiętaj o wzorze numer 1.
9 lut 19:40
shila: oki spróbuję

ale pomożesz jakby co
9 lut 19:42
Trivial: Pewnie.
9 lut 19:42
shila: wynik jest liczbą czy wyrażeniem
9 lut 19:47
shila: | | −1 | |
nie śmiej się bardzo, czy to może być taki wynik  e |
| |
| | 9 | |
9 lut 19:52
Trivial: Wynik będzie wyrażeniem.
9 lut 19:53
Trivial:
| | 1 | |
(e3√x)' = e3√x*(3√x)' = e3√x*(x1/3)' = e3√x* |
| *x−2/3 = |
| | 3 | |
9 lut 19:58
shila: mhm nie wpadła bym. dziękuję za pomoc
9 lut 19:59