tago: Funkcja f każdej liczbie naturalnej x przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby
przez 5.
a) podaj zbiór wartości funkcji f
b)dla x∈∫2,3,4,5,6,7∫ naszkicuj wykres funkcji f
c)oblicz f(14)+3
20 mar 19:58
Jakub: a) zbiór wartość {0, 1, 2, 3, 4}, czyli możliwe reszty dzielenia przez 5
b)f(2)=2 bo reszta dzielenie 2 przez 5 to 2
f(3)=3
f(4)=4
f(5)=0 bo reszta dzielenia 5 przez 5 jest równa 0
f(6)=1
f(7)=2
Wykres to kropki w układzie współrzędnych Nad x=2 masz kropka na wysokości 2, itd.
c) f(14)+3 = 4+3 = 7 bo 14 dzielone na 5 daje resztę 4
20 mar 21:10