caleczka
Maluśka;):(: całka:
∫x2ln(x+1)dx
pomoze ktos?:(
9 lut 18:56
Trivial:
Typowa całka przez części.
9 lut 18:59
Maluśka;):(: no wlasnie o to chodzi juz pisze w czym mam problem:
| x3ln(x+1) | | 1 | | x3 | |
| − |
| ∫ |
| dx i nie wiem co dalej |
| 3 | | 3 | | x+1 | |
9 lut 19:01
Bogdan:
przez części:
u = ln(x + 1) v' = x
2
9 lut 19:02
Bogdan:
podziel: x3 przez x+1
9 lut 19:02
Maluśka;):(: tak tak wiem ale napisałam, wyżej juz ze nei wiem co zrobic z tą całką co została
9 lut 19:03
Maluśka;):(: a no tak dziekuje bardzo

9 lut 19:03
Maluśka;):(: | | dx | |
czyli bedzie ∫x2 + ∫ |
|  jak tak to z góry dziekuje za podpowiedź  |
| | x+1 | |
9 lut 19:05
Maluśka;):(:
9 lut 19:13
Bogdan:
| | 1 | |
x3 : (x + 1) = x2 − x + 1 − |
| |
| | x + 1 | |
9 lut 19:17
Maluśka;):(: jeju ale ja głupia wielomianów dzielić nie potrafię:( dziękuje
9 lut 19:23
Maluśka;):(: jeju ale ja głupia wielomianów dzielić nie potrafię:( dziękuje
9 lut 19:32