redukcja wyrazow podobnych z obliczeniem wartosci algebraicznej
nina: kto rozwiaze mi to zadanie bo nie potrafie 5(6x-7)-3x dla:x=0.5
4 lut 16:59
...: Zwyczajnie podstawiasz x do wyrażenia
5(6x-7)-3x dla:x=0.5
5(6*0,5-7)-3*0,5=5(3-7)-1,5=5(-4)-1,5=-20-1,5=-21,5
4 lut 17:03
nina: dzieki serdeczne a jak bedzie z tym samym dzialaniem tylko dla:x=1,3 chodzi mi o jedna
trzecia ale nie potrafie tego zapisac
4 lut 17:13
Spike: 5(6*1/3-7)-3*1/3=5(2-7)-1=5(-5)-1=-25-1=-26
4 lut 17:27
Spike: Naprawdę takie rzeczy są bardzo łatwe, tylko podstawiaj sobie w ułamku zwykłym a nie
dziesiętnym i wszystko da się skracać.
zamiast np. 1,5 napisz 3/2
4 lut 17:28