Pochodna, może ktoś sprawdzić?
Konik_90:
h(u) = ln(arctg
√1+u2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
h'(u) = |
| * |
| * |
| * 2u = |
| | (arctg√1+u2) | | 1+√1+u2 | | 2√u2+1 | |
| | 1 | | 1 | | u | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | (arctg√1+u2) | | 1+√1+u2 | | √u2+1 | |
9 lut 18:29
Konik_90: Cholerka chyba w pierwszej linijce już błąd popełniłem:
w mianowniku chyba powinno być tak
1+
√(1+u2)2
9 lut 18:37
jo: Tak
9 lut 18:39
Konik_90: Zatem wynik będzie taki?
9 lut 18:42
jo: Coś tam chyba po drodze pomyliłeś:
| u | |
| |
| √1+u2*arctg√1+u2*(2+u2) | |
9 lut 18:50
Konik_90: ehh nie wiem gdzie błąd zrobiłem, byłem przekonany, że wyszedł mi poprawny wynik
9 lut 18:58
Konik_90: z czego Ci wyszło w mianowniku .... (2+u
2) bo nie ogarniam
9 lut 18:59
jo: Jak sam pisałeś w pierwszej linijce popełniłeś bład w mianowniku a z tego mamy
1+(√1+u2)2 = 1+(1+u2) = 2+u2
9 lut 19:11
Konik_90: No tak dzięki wielkie!
9 lut 19:22