Zadanie z rownaniem
Paulina: W dwóch bańkach znajduje się mleko. W pierwszej bańce jest dwa razy więcej mleka niż w drugiej.
Kiedy z każdej bańki odlejemy po 20 litrów, to w pierwszej pozostanie 3 razy więcej niż w
drugiej. ile mleka było w tych bańkach na początku.
9 lut 18:28
wiwi: 2x−ilość mleka w I bańce na początku
x−ilość mleka w II bańce na początku
2x−0−ilość mleka w I bańce po odlaniu 20l
x−ilość mleka w II bańce po odlaniu 20l
2x−20=3(x−20)
2x−20=3x−60
x=40
2*40=80−ilość mleka w I bańce na początku
40= ilość miejsca w II bańce na początku
9 lut 20:03