oblicz sumę
zenon: oblicz sumę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(2 + |
| )2 + (4 + |
| )2 +...+ (2n + |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
nie bardzo wiem jak rozwiązywać tego typu zadania, proszę o pomoc
9 lut 18:06
bart: to ciag jest
9 lut 18:07
zenon: a coś więcej? to że jest to ciąg to wiem, ale co mam z tym zrobić to nie wiem
9 lut 18:12
bart: no oblicz roznice
| | 1−qn | |
i pod wzor na sume Sn=a1 |
| |
| | 1−q | |
9 lut 18:15
zenon: liczyłem q ale nie bardzo mi wychodzi, policzyłem 3 pierwsze wyrazy a potem za ich pomocą q i
nie zgadza się
9 lut 18:27
Bogdan:
| | 1 − qn | |
bart − stała różnica jest własnością ciągu arytmetycznego, wzór Sn = a1 |
| |
| | 1 − q | |
dotyczy ciągu geometrycznego.
9 lut 18:30
bart: mi sie wydaje wlasnie ze to ciag geometryczny
9 lut 18:31
zenon: tak jak mówiłem iloraz q nie wychodzi, wcześniej próbowałem także policzyć różnicę r i też nie
wychodzi, dlatego mam nadzieję że ktoś mądrzejszy ode mnie udzieli jakiejś konkretnej
wskazówki
9 lut 18:35
Bogdan:
to oblicz bart wartość q
9 lut 18:36
Bogdan:
Zastosuj wzór skróconego mnożenia i rozpisz tym wzorem każdy składnik sumy,
co po rozpisaniu dostrzegasz?
9 lut 18:37
bart: 64:16=4
2:2=1
to nie bedzie ciag?
9 lut 18:40
bart: beda*
9 lut 18:40
zenon: co dostrzegam? to że po rozpisaniu każdego wyrazu w środku występuje liczba 2
9 lut 18:45
bart : 4,8,16,64...2
n
2,2,2,2,2,....2
masz trzy ciagi suma ich sum to szukana suma
9 lut 18:47
Bogdan:
1) ile jest tych dwójek?
2) jaki ciąg tworzą po rozpisaniu wyrazy stojące na pierwszym miejscu każdego składnika?
3) jaki ciąg tworzą po rozpisaniu wyrazy stojące na drugim miejscu każdego składnika?
9 lut 18:48
Bogdan:
teraz
bart masz rację
9 lut 18:49
bart : i BOgadan teraz bedzie spijal smietanke
9 lut 18:50
zenon: myślę że obaj możecie ją spijać, teraz już nie powinienem mieć kłopotu, dzięki
9 lut 18:53