matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie z parametrem
Seb:
Cześć. Możecie mi pomóc w wyznaczeniu dziedziny do tego równania z parametrem.
x+2a
=2
xa+x
9 lut 17:55
kachamacha:
x+2a=2ax+2x 2ax+x=−2a x(2a+1)=−2a
1
1. a=−
równanie sprzeczne
2
1
2. a≠−
wtedy jedno rozwiązanie :
2
−2a
x=
2a+1
10 lut 23:00
Basia:
po pierwsze
xa+x≠0 x(a+1)≠0 stąd: x≠0 D= R\{0} a ponadto
a≠−1
po drugie
x+2a = 2(xa+x) 2(xa+x) = x+2a 2xa+2x−x = 2a 2ax+x = 2a x(2a+1) = 2a dla a= −
1
2
x*0 = −1 0= −1 sprzeczność dla a≠ −
1
2
i a≠ −1
2a
x =
2a+1
2a
ponieważ jednak x≠0 ⇒
≠0 ⇔ a≠0
2a+1
dla a=0 mamy
x+0
=2
x*0+x
x
=2
x
1=2 też sprzeczność ostatecznie: dla a= −1 równanie nie jest określone dla a=0 i a= −
1
2
równanie jest sprzeczne
2a
dla a≠−1 i a≠ −
1
2
i a≠0 ma jedno rozwiązanie x=
2a+1
11 lut 04:13