Ciągi arytmetyczne i geometryczne.
Pentium: Szesnastowyrazowy ciąg arytmetyczny nie jest ciągiem stałym. Suma wsyztskich jego wyrazów równa
jest 192. Znajdź wzór na wyraz ogólny ciągu an wiedząc ze jego czwarty siódmy i szesnasty
wyraz tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny
9 lut 17:51
Święty: S16=192
a4=a1+3r
a7=a1+6r
a16=a1+16r
S16=8(a1+a16)=192
a72=a4 x a16
....
9 lut 17:55
Święty: S16=192
a4=a1+3r
a7=a1+6r
a16=a1+16r
S16=8(a1+a16)=192
a72=a4 x a16
....
9 lut 17:56
Pentium: a nie będzie przypadkiem
a16=a1+15r
9 lut 18:03
Pentium: nie wiem jak to dalej zrobi,c...chyba nie ma wzoru skróconego mnożenia na (a1+6r)2
9 lut 18:30
Pentium: Prosze o pomoc

Czy ktoś potrafi rozw to do końca?
9 lut 18:36
Pentium: :(
9 lut 19:03
Święty: No tak, masz rację
a16=a1+15r
Z wł. ciagu geometrycznego
(a1+6r)2=(a1+3r)(a1+15r)
6a1r+9r2=0
3r(2a1+3r)=0
S16=192
8(a1+a1+15r)=192
2a1+15r=24
2a1=24−15r
3r(24−12r)=0
r=0 ∨ r=2
a1=−3
an=−3−2+2n
an=2n−5
n∊{0,1,2,...,16}
9 lut 19:13
Bogdan:
| 16 | |
| * (a1 + a1 + 15r) = 192 ⇒ 2a1 + 15r = 24 |
| 2 | |
a
72 = a
4 * a
16 ⇒ (a
1 + 6r)
2 = (a
1 + 3r) * (a
1 + 15r) ⇒ 3r + 2a
1 = 0
Rozwiąż układ równań: 2a
1 + 15r = 24 i 3r + 2a
1 = 0
9 lut 19:13
Pentium: DZIĘKI!
9 lut 19:14
Pentium: (a1 + 6r)2 = (a1 + 3r) * (a1 + 15r)
wiem zę prawą strone równania wyliczamy tak ze każdy wyraz przez ażdy mnożymy a lewą? jak sie
robi tą lewą strone? Tam przecież nie ma wzoru skróconego mnożenia.
9 lut 19:24
Święty: Jak nie ma, jak jest
9 lut 19:26
Pentium: a już wiem
(a
1 + 6r)
2= (a
1+6r)(a
1+6r)
9 lut 19:26