Zadanko z treścia.
Ev: Prosze ponownie o pomoc w zadanku z treścia:
Długości dwóch krawędzi prostopadłościanu zwiększono o 15%. O ile procent zwiększyła się
objętość tego prostopadłościanu?
4 lut 16:31
Spike: Mam nadzieję, że dobrze... pierwsze zrobiłem dla prostopadłościanu sześcianu, łatwiej
P1=a*a*a=a3
a=a
a2=a+0,15*a=1,15*a=115/100*a
P2=a*(115/100*a)2
P2= a*a2*13255/10000
P2=a3*1,3255
P2=a3*132,55%
Więc objętość zwiększyła się o 32,55%≈32,6%
*Przy niesześcianie wychodziło mi to samo, tylko nie jestem pewien czy dobrze... zobacz w
odpowiedziach
4 lut 16:57
Ev: w odpowiedziach jest 32,25%

4 lut 17:04
Spike: Popraw, mój błąd, przepisałem 5 zamiast 2. Czyli dobrze jest
4 lut 17:06
Eta: Witam! i tak będzie!
V1 = a*b*h a2= 1,15 a b2= 1,15b h2= h
czyli V2 = 1,15,a *1,15b *h= 1,3225 *a*b*h
V2 *100% = 132,25% 132,25% - 100% = 32,25%
więc objętość zwiększyła się o 32,25%
4 lut 17:13
Ev: Dzieki Wam wielkie.
4 lut 17:20