oblicz drugą pochodna i wyznacz przedziały, w których f. jest wypukła i wklęsła
zamęczona: Muszę obliczyć drugą pochodną i podać przedziały, w których funkcja jest wypukła i wklęsła.
f(x) = x5−5x4+5x3+1
obliczyłam drugą pochodną: f''(x)=20x3−60x2+30x
i wiem, że
f''(x)≥0 funkcja jest wypuła
f''(x)≤0 funkcja jest wklęsła
problem w tym, że nie umiem obliczyć tej funkcji 20x3−60x2+30x
proszę pomóżcie mi, wiem, że to jest proste, ale chyba cierpię na zanik pamięci. cały dzień się
z tym męczę... z góry dziękuję...
9 lut 17:38
jo: Ten wielomian można zapisać tak 2x
3−6x
2+3x = 0
x(2x
2−6x+3)=0 x
1=0 a pozostałe dwa pierwiastki za pomocą delty
9 lut 17:49
zamęczona: dziękuję, bardzo bardzo... 3 sekundy temu wpadłam na to też... ale już byłam mocno
zdenerwowana...
9 lut 17:51
jo: 
Powodzenia!
9 lut 17:58