zadanie z funkicji kwadratowej
justi234: Jaka jest mozliwa wartość dwóch liczb, których suma jest równa 60.
9 lut 17:05
sd: 30+30=60
9 lut 17:39
Kinga: x − pierwsza liczba y − druga liczba x+y=60 x*y=max. y=60−x x(60−x)=max. f(x)=60x−x2
60
xp=
=30
2
y=60−30=30 x=60−y x=60−30=30
⎧ x=30
⎩ y=30
spr.: 30+30=60 30*30=900 −−−> Max.
9 lut 20:13
Kinga: x − pierwsza liczba
y − druga liczba
x+y=60
x*y=max. y=60−x
x(60−x)=max
. f(x)=60x−x2
y=60−30=30
x=60−y
x=60−30=30
⎧ x=30
⎩ y=30
spr.: 30+30=60
30*30=900 −−−> Max.
9 lut 20:15