Trygonometria
Łukasz: Witam
Chciałbym, żebyście pomogli mi w dwóch zadaniach.
zad1
Konstruktor stworzył projekt, w którym maszt radiowy o wysokości 30m ma byc wspierany dwiema
linami jednakowej długości łączącymi wierzchołek masztu z ziemią pod kątem 55stopni. Oblicz
jakiej długości liny są potrzebne do wykonania projektu oraz w jakiej odległości od masztu
nalezy przygotować mocowania do lin.
Zad 7
Dany jest trapez równoramienny, w którym długości podstaw wynoszą 3 i 5, a ramię ma długość 4.
Oblicz tangens kąta ostrego tego trapezu.
Z góry dziękuje
9 lut 16:32
dero2005:

Dane
H = 30 m
α = 55°
Hx = tg 55° = 1,4281
x =
H1,4281 =
301,4281 = 21 m
L =
√H2 + x2 =
√302 + 212 =
√900 + 441 =
√1341 = 36,62 m
9 lut 17:57
dero2005:

Zad 7
x =
5−32 = 1
h =
√42 − x2 =
√16 − 1 =
√15
tg α =
hx =
√151 =
√15 = 3,8730
9 lut 18:05
Łukasz: Wielkie dzięki
10 lut 07:57