jak policzyc pochodna
mala: jak policzyc pochodną?
y=(lnx)x
4 lut 16:17
Mateusz: Korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji logarytmicznej, wkażdym razie wygląda to tak:
f'(x)= f(x) * ln(f(x))
czyli
f'(x) = (lnx)x * [ln(lnx)x]
i policz pochodną z funkcji [ln(lnx)x] i to wszystko.
4 lut 16:19
Mateusz: tego iksa z potęgi ściągasz przed logarytm, i dopiero liczysz pochodną.
czyli ma wyglądać to tak: xln(lnx)
4 lut 16:20
Mateusz: poradzisz sobie dalej?
4 lut 16:21
Mateusz: f'(x) = (lnx)x * [ln(lnx)x]'
o tak wygląda to poprawnie.
4 lut 16:25
mała: ok dzieki
4 lut 17:07
nand: xlnx−x
12 lip 18:59
Mila:
| | 1 | |
(xlnx−x)'=1*lnx+x* |
| −1=lnx |
| | x | |
12 lip 19:02
pigor: ... , niech x∊R
+ i x>1, to jeśli
y= (lnx)
x ⇒ lny= ln(lnx)
x ⇒ (lny) '= (ln(lnx)
x) ' ⇒
1yy'= (xln(lnx))' /* y ⇒
⇒ y'= y(1*ln(lnx)+x*
1lnx*
1x) ⇔
y'= (lnx)x(1lnx+ln(lnx)) . ...
12 lip 19:22